Isnin, 14 Januari 2013

Lawatan Ketua Menteri Melaka ke Mozac Ketika Pendaftaran Pelajar Tingkatan 1


     Sesi persekolahan bagi tahun ini telah bermula pada 2 Januari 2013 manakala sesi pendaftaran bagi pelajar tingkatan 1 tahun 2013 telah diadakan pada 7 Januari 2013 dengan kemasukan seramai 124 orang pelajar pada sesi pembelajaran tahun ini.

     Sesi taklimat telah diberikan oleh Penolong Kanan Kurikulum dan Ko-Kurikulum, tidak ketinggalan juga ucapan aluan dari Pengetua, Tn Hj. Hassan b. Topit turut diberikan kepada pelajar-pelajar baru. Tuan Pengetua juga telah merasmikan program 5S di peringkat sekolah. Program ini diharapkan dapat membentuk pelajar-pelajar agar mengutamakan kebersihan, kecekapan, penyeragaman dan keselamatan di sekolah.

     Majlis dimeriahkan oleh kehadiran Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), Encik Roslan bin Mat Nong serta Ahli Jawatankuasa PIBG dan Yang Dipertua Alumni serta Ahli Jawatankuasa Alumni. Yang Dipertua PIBG telah menyampaikan sumbangan 'goodie bags' sebagai cenderahati kepada pelajar yang mendaftar pada hari tersebut.

     Majlis turut diserikan dengan kehadiran Ketua Menteri Melaka, YAB Datuk Seri Hj Mohd Ali b. Mohd Rustam yang tiba pada waktu tengahari.  YAB Ketua Menteri telah meluangkan masa beramah mesra dengan para pelajar dan ibubapa. Ketua Menteri juga telah melawat bangunan asrama puteri, tapak surau baru dan kawasan pembangunan asrama baru. Kehadiran YAB Ketua Menteri telah membakar semangat para pelajar dalam menempuh hari-hari di MOZAC sepanjang sesi pembelajaran nanti.

     Pada tarikh tersebut juga MOZAC turut menerima kunjungan lawatan kumpulan pelajar  dari Indonesia dan pelajar dari Tokuyama Super Science High School, Yamaguchi Perfecture, Jepun. Pelbagai aktiviti menarik terutamanya permainan tradisional diadakan untuk pelajar-pelajar tersebut di antaranya permainan sepak takraw, congkak, capteh dan batu seremban. Rombongan lawatan juga telah dibawa ke Zoo Melaka untuk sesi lawatan seterusnya.

     Diharapkan sesi persekolahan 2013 dimulakan dengan azam dan semagat MOZAC BOLEH! Tahun ini juga diharapkan warga MOZAC akan berusaha dengan lebih gigih untuk memastikan kecemerlangan MOZAC dapat dikekalkan.